MENU
ZWIŃ MENU

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10 dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej

Przyrządzanie

Masło roztopić w garnku, dorzucić do niego cebulę do momentu mocniejszego zeszklenia cebuli w międzyczasie można na maśle podsmażyć grzanki.
 
Gdy cebula jest żółto błyszcząca dodajemy wody i białe wino, następnie solimy możemy również zaprawić bulionem jarzynowym w kostkach, na końcu dodajemy gałkę muszkatołową.- 2 szczypty wymieszać na małym ogniu ma się gotować 1 godz.
 
Podajemy w głębokim talerzu, na wierzch kładziemy grzankę i posypujemy serem, można to również zapiec w piekarniku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupy

500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii