Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
1,5 kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10 dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej
Masło roztopić w garnku, dorzucić do niego cebulę do momentu mocniejszego zeszklenia cebuli w międzyczasie można na maśle podsmażyć grzanki.
Gdy cebula jest żółto błyszcząca dodajemy wody i białe wino, następnie solimy możemy również zaprawić bulionem jarzynowym w kostkach, na końcu dodajemy gałkę muszkatołową.- 2 szczypty wymieszać na małym ogniu ma się gotować 1 godz.
Podajemy w głębokim talerzu, na wierzch kładziemy grzankę i posypujemy serem, można to również zapiec w piekarniku.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii