Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 10 min.
cebule duże 4 szt
mąka 250 g
piwo 200 ml
woda 200 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
pieprz
Cebule po obraniu kroimy na plasterki.
Wyjmujemy środki i rozdzielamy warstwy tworząc pierścienie.
Następnie przygotowujemy ciasto.
Maka, piwo, woda i proszek znajdują się w misce.
Mieszamy skladniki aż wszystkie się połączą.
Obtaczamy cebule w mące i maczamy w cieście.
Smażyć na głębokim oleju aż będą brązowo złote.
Pierścienie są idealne do potraw grilla. Zawsze trzymam je na brzegu grilla na metalowej blaszce lub folii aluminiowej.
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Dania na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor