Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750g cebuli
75ml śmietany
75g sera gouda
50g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dolać rozmącone jajo, szybko zagnieść ciasto z którego następnie uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 24 cm. Piec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temperatury 200 st. C przez 15 min.
Cebulę obrać, pokroić w talarki o grubości około 3 mm. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić cebulę. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać ze śmietaną.
Na zapieczony spód quiche wyłożyć cebulę. Zalać masą śmietanowo-serową, na środku ułożyć oliwki. Piec przez około 25 min. w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st. C.
Można podawać na gorąco lub schłodzony.