cojemy.pl > Dania główne > Leczo z cukinii lub kabaczka

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Leczo z cukinii lub kabaczka

Formy potrawy: danie główne, przetwór

Składniki potrawy

cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka

Przyrządzanie

Cukinię obierać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostke.
 
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelnii. Dodać cukinie i chwilę dusić.
 
Dodać podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kawałki, paprykę bez skórki i obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
 
Całość posolić i popieprzyć do smaku.
 
Dodatkowo można użyć ulubionych ziół lub dodać odrobinę octu.
 
Nie powinno się przesadzać z ilością octu i koncentratu pomidrowego ponieważ leczo może stać się zbyt kwaśne.
 
Leczo można zapasteryzować w słoikach.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukinia, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Papryka, Pomidor

Podobne przepisy

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
400g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50g tłuszczu
150g śmietany lub sos z 40g tłuszczu
30g mąki
30g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
» zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
400g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis

Kuleczki włoskie z cukinii

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
40dag cukinii
20dag łagodnego żółtego sera
20dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
» zobacz przepis

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
» zobacz przepis

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.