MENU
ZWIŃ MENU

Leczo z cukinii lub kabaczka

Formy potrawy: Dania główne, Przetwory

Składniki


cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka

Przyrządzanie


Cukinię obierać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostke.
 
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelnii. Dodać cukinie i chwilę dusić.
 
Dodać podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kawałki, paprykę bez skórki i obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
 
Całość posolić i popieprzyć do smaku.
 
Dodatkowo można użyć ulubionych ziół lub dodać odrobinę octu.
 
Nie powinno się przesadzać z ilością octu i koncentratu pomidrowego ponieważ leczo może stać się zbyt kwaśne.
 
Leczo można zapasteryzować w słoikach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Leczo węgierskie

Forma potrawy: Dania główne

30 dag papryki czerwonej
30 dag kiełbasy zwyczajnej
3 średnie cebule
30 dag pomidorów
4 łyżki oleju roślinnego
mała ostra zielona papryczka
sól, vegeta
świeżo zmielony czarny pieprz

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatki

30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu

Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka

Forma potrawy: Sałatki

750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier