cojemy.pl > Przyprawy > Ocet > Przepisy na potrawy > Strona numer 6

Przepisy z octem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Bazylia Cukier Cukier waniliowy Curry Cynamon (laska cynamonu) Cząber Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździk, goździki Imbir Jałowiec Kakao Kardamon Ketchup (keczup) Kmin rzymski (kumin, cumin) Kminek Kolendra Kostka warzywna Kurkuma Liście dębu Liść laurowy Lubczyk Lukier Maggi Majeranek Masala (garam masala) Melisa Mięta Musztarda Ocet Oregano Pieprz Rukola Szafran Sól kuchenna Tymianek Vegeta Wanilia Ziele angielskie Zioła prowansalskie
Ciasta z octem Dania główne z octem Dania na grilla z octem Dania rybne z octem Desery z octem Inne potrawy z octem Kolacje z octem Przekąski lub przystawki z octem Przetwory z octem Sałatki lub surówki z octem Sosy z octem Zapiekane z octem Zupy z octem

Kolorem zielonym zaznaczono ocet

Pilaw indyjski

Forma potrawy: Danie główne
40-50dag baraniny z mostka
125ml octu 3%
25dag długoziarnistego ryżu
500ml rosołu
12dag sklarowanego masła
300ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Turecka zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
» zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
» zobacz przepis

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
» zobacz przepis

Surówka z kabaczka i porzeczek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
30dag kabaczka
10dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu
» zobacz przepis

Sos z papryki

Forma potrawy: Sos
10dag czerwonej papryki
10dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Schab w sosie arabskim

Forma potrawy: Danie główne
8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
» zobacz przepis

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Danie główne
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody
Do podania:
ryż brązowy
» zobacz przepis

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.