Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska
250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%
Czereśnie należy umyć, osuszyć a ogonki owoców przyciąć do połowy. Ułożyć czereśnie w słoikach.
Przygotować zalewę:
zagotować 500 ml wody z winem i octem. Dodać cukier, sól, miód i przyprawy. Przykryć i gotować przez 2 minuty.
Gorącą zalewą zalać czereśnie, tak aby były całkowicie zakryte płynem.
Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 90 st. Celsjusza.
Nadaje się jako przystawka do pieczonego drobiu, cielęciny i pasztetów.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Forma potrawy: Ciasta
0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli