MENU
ZWIŃ MENU

Marynowane czereśnie

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%

Przyrządzanie

Czereśnie należy umyć, osuszyć a ogonki owoców przyciąć do połowy. Ułożyć czereśnie w słoikach.

Przygotować zalewę:
zagotować 500 ml wody z winem i octem. Dodać cukier, sól, miód i przyprawy. Przykryć i gotować przez 2 minuty.

Gorącą zalewą zalać czereśnie, tak aby były całkowicie zakryte płynem.

Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 90 st. Celsjusza.

Nadaje się jako przystawka do pieczonego drobiu, cielęciny i pasztetów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2 dag masła
3 jajka
6 dag mąki
20 ml mleka
cukier puder
sól

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli