Forma potrawy: Sałatki
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.
Składniki połączyć, dodać ryż, doprawić solą i pieprzem.
Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos.
Sosem polać mieszankę ryżu z warzywami, delikatnie wymieszać.
Na koniec posypać posiekanymi ziołami.
Forma potrawy: Sałatki
2 plasterki szynki
10 plasterków zółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
sos diabelski (keczup)
majonez
ocet winny
1 papryka zielona
1 i pół ogórka
pół puszki kukurydzy
Sałatka z szynką, papryką i makaronem
Forma potrawy: Sałatki
4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu
Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz