Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 2
8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
Figi umyć, osuszyć i pokroić na kawałki
Cebulki obrać, pokroić w piórka
Mięso przyprawić solą i pieprzem, rzucić nie rozbijane na rozgrzany olej, zrumienić ładnie, zdjąć i trzymać w cieple.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać: masło, ocet, cebulki, po chwili także figi i wino, przyprawić solą i pieprzem.
Po kilku minutach włożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut, żeby wszystko ze sobą nawzajem przesiąkło.
Podawać z kaszą kus-kus.
Schab, Figi, Kasza "kus kus", Oliwa, Ocet, Cebula, Wino, Sól kuchenna, Pieprz, Masło
Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Dania główne
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor
Forma potrawy: Dania główne
750 g schabu
750 g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz