Przepisy z octem
Kolorem zielonym zaznaczono ocet
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
150g kiełków sojowych
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamowych
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru
90ml oliwy
30ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
25dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
2 jabłka
2 szklanki truskawek
2 łyżki octu
2 łyżki wody
łyżka miodu
2 łyżki oleju
listki sałaty
1kg pomidorów
500g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne