MENU
ZWIŃ MENU

Sos z papryki

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dag czerwonej papryki
10 dag cebuli
1 łyżka sosu sojowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki estragonu
zieleniny
1 łyżeczka oleju lub oliwy
sok z cytryny lub ocet
sól
chilli
goździki

Przyrządzanie

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, podlać wrzącą wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać do gotującej się papryki. Gotować przez około 8 min.

Gdy nieco przestygnie, wyjąć paprykę, zdjąć z niej skórkę, pokroić i razem z cebulą, zieleniną i pokrojanym czosnkiem zmiksować.

Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawić do smaku solą, chilli i odrobiną goździką.

Podawać na zimno do mięsa, ryb, jaj, sera.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta z papryki z cebulą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

20 dag papryki
15 dag cebuli
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku

Surówka z papryki po amatorsku

Forma potrawy: Sałatki

40 dag papryki
100 ml śmietany
25 dag bananów
4 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny

Pasta z papryki i selera

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

15 dag papryki
15 dag selera
5 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
sól

Peperonata

Forma potrawy: Dania główne

2 duże cebule
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek