500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
Czosnek obrać i zmiażdżyć lub utrzeć w porcelanowym moździerzu.
Marchewki umyć, obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć i odrzucić rdzenie.
Następnie przygotowane marchewki zalać wrzatkiem i gotować około 25 minut. Wyjąć, osączyć i zetrzeć na pureé.
Pureé z marchewek połączyć z roztartym czosnkiem, ziarnkami kminku i rozdrobnioną w niewielkiej ilości wody harissą. Osolić i dobrze wymieszać.
Ułożyć na półmisku, skropić oliwą i octem, przybrać kaparami oraz zielonymi i czarnymi oliwkami, po czym podawać.