Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 35 min.
500 g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100 ml oliwy
sól
Czosnek obrać i zmiażdżyć lub utrzeć w porcelanowym moździerzu.
Marchewki umyć, obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć i odrzucić rdzenie.
Następnie przygotowane marchewki zalać wrzatkiem i gotować około 25 minut. Wyjąć, osączyć i zetrzeć na pureé.
Pureé z marchewek połączyć z roztartym czosnkiem, ziarnkami kminku i rozdrobnioną w niewielkiej ilości wody harissą. Osolić i dobrze wymieszać.
Ułożyć na półmisku, skropić oliwą i octem, przybrać kaparami oraz zielonymi i czarnymi oliwkami, po czym podawać.
Forma potrawy: Dania główne
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól