Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 5 min.
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Sparzone wrzącym octem mięso oczyścić z tłuszczu, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem cytrynowym, zalać jogurtem, odstawić na co najmniej godzinę. Ryź zalać przegotowaną wodą, moczyć przez godzinę. Osączyć. Papryczkę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Rozgrzać w garnku połowę przygotowanego masła, dodać papryczkę, czosnek, cynamon, kurkume, kardamon, liść laurowy i posolić.
Smażyć przez 5 minut, następnie wymieszać z ryżem. Postawić na garnku sito, przełożyć do niego mięso i przelać rosołem (by cala marynata przesączyła się do ryżu). Odstawić sito z mięsem, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać mięso, smażyć około 10 minut. Przełożyć do pilawu, piec całość w piekarniku ogrzanym do temperatury 170 st. C. przez około 20 minut.
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek
Forma potrawy: Sałatki
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Soczewica gotowana po indyjsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny