40-50dag baraniny z mostka
125ml octu 3%
25dag długoziarnistego ryżu
500ml rosołu
12dag sklarowanego masła
300ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
Sparzone wrzącym octem mięso oczyścić z tłuszczu, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem cytrynowym, zalać jogurtem, odstawić na co najmniej godzinę. Ryź zalać przegotowaną wodą, moczyć przez godzinę. Osączyć. Papryczkę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Rozgrzać w garnku połowę przygotowanego masła, dodać papryczkę, czosnek, cynamon, kurkume, kardamon, liść laurowy i posolić.
Smażyć przez 5 minut, następnie wymieszać z ryżem. Postawić na garnku sito, przełożyć do niego mięso i przelać rosołem (by cala marynata przesączyła się do ryżu). Odstawić sito z mięsem, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać mięso, smażyć około 10 minut. Przełożyć do pilawu, piec całość w piekarniku ogrzanym do temperatury 170 st. C. przez około 20 minut.