Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
Papryki należy oczyścić i podzielić na ćwiartki. Następnie ułożyć, skórką do góry, na blasze piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 stopni C i opiekać 20 minut. Wyjąć i zdjąć skórkę.
Przygotować marynatę:
Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem, dodać jeszzce do tego oregano i kapary.
Dymkę oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę wymieszać z dymką i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość zalać przygotowaną marynatą miodową. Odstawić na conajmniej godzinę.
Przed podaniem sałatkę udekorować gałązkami oregano. Sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni w szklanym naczyniu.
Sałatka znakomicie nadaje się jako dodatek do mięs, może być też samodzielną przystawką z białym pieczywem.
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Forma potrawy: Sałatki
1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku