Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
litr bulionu warzywnego
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
Ugotować bulion warzywny i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki; w garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew; wypłukać soczewicę na sitku i dodać do garnka; całość zalać wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotwać do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę - powinno to zająć około 30 do 40 minut.
Kiedy warzywa już będą miękkie, dodać przecier pomidorowy. Zdjąć zupę z ognia i wymiksować na krem.
Przyprawić zupę solą, curry, kurkumą i kolendrą, po czym ponownie wstawić na ogień do zagotowania.
Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę podawać z plastrem cytryny.
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Zupy
50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)