litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
Ugotować bulion warzywny i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki; w garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew; wypłukać soczewicę na sitku i dodać do garnka; całość zalać wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotwać do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę - powinno to zająć około 30 do 40 minut.
Kiedy warzywa już będą miękkie, dodać przecier pomidorowy. Zdjąć zupę z ognia i wymiksować na krem.
Przyprawić zupę solą, curry, kurkumą i kolendrą, po czym ponownie wstawić na ogień do zagotowania.
Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę podawać z plastrem cytryny.