cojemy.pl > Zupy > Turecka zupa z soczewicy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Turecka zupa z soczewicy

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

litr bulionu warzywnego
25dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna

Przyrządzanie

Ugotować bulion warzywny i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki; w garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew; wypłukać soczewicę na sitku i dodać do garnka; całość zalać wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotwać do miękkości aż soczewica będzie przypominała papkę  - powinno to zająć około 30 do 40 minut.
Kiedy warzywa już będą miękkie, dodać przecier pomidorowy. Zdjąć zupę z ognia i wymiksować na krem.
Przyprawić zupę solą, curry, kurkumą i kolendrą, po czym ponownie wstawić na ogień do zagotowania.
Ugotowaną zupę należy przyprawić octem winnym do smaku. Zupę podawać z plastrem cytryny.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Curry, Cytryna, Czosnek, Kolendra, Kurkuma, Marchew, Masło, Ocet, Pomidor, Soczewica, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupa
50g jęczmienia
25g pszenicy
25g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50g tofu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupa
150-200g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy i pomidorów

Forma potrawy: Kolacja, Zupa
100g soczewicy czerwonej lub brązowej
500g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
» zobacz przepis

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupa
500ml tokaju (wino)
500ml wody
100g cukru
100ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Danie rybne, Zupa
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupa
2 duże jabłka
50g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
» zobacz przepis

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupa
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.