Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynię umyć, obrać z twardej skóry i luźnego miąszu, usunąć pestki, pokroić w kostkę o grubości 1cm na 1cm, wrzucić do wrzącej wody na około 3-5 minut.
Osączyć na sicie i wystudzić.
Przełożyć do czystych słoików i przygotować zalewę z wody, cukru, soli i przypraw według
smaku.
Zalewę zagotować i gorącą zalewać ułożoną w słoikach dynię.
Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować około 15 minut.
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków