Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 5 min.
90 ml oliwy
30 ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Utrzeć z solą, dodać ocet, a na końcu oliwę. Doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać.
Składniki na wariant drugi: 15 łyżek oliwy, 7 łyżek czerwonego octu winnego, 3 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.
Forma potrawy: Sosy
15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli
Grilowane ziemniaczki z czosnkiem
Forma potrawy: Dania na grilla
ziemniaki surowe 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól