MENU
ZWIŃ MENU

Sos winegret z czosnkiem

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 5 min.

Składniki

90 ml oliwy
30 ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przyrządzanie

Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Utrzeć z solą, dodać ocet, a na końcu oliwę. Doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać.
 
Składniki na wariant drugi: 15 łyżek oliwy, 7 łyżek czerwonego octu winnego, 3 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos winegret z ziołami

Forma potrawy: Sosy

15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli

Grilowane ziemniaczki z czosnkiem

Forma potrawy: Dania na grilla

ziemniaki surowe 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Bruschetta z dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól