cojemy.pl > Dania główne > Kasza zapiekana z baraniną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli

Kasza zapiekana z baraniną

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki potrawy

50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

Przyrządzanie

Mięso umyć, oczyścić z łoju, ścięgien i powiezi. Sparzyć wrzącym octem. Po kilku minutach wyjąć z octu, wypłukać, osuszyć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, posiekać drobno, przesmażyć na złoty kolor na maśle (jedną łyżkę masła zachować). Dodać do baraniny sól, pieprz, pietruszkę i przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać.
Kaszę wsypać, ciągle mieszając, do gotującej się wody. Kiedy kasza się zagotuje: posolić, dodać łyżkę masła, zmniejszyc ogień do minimum i gotować na płytce lub najlepiej na parze przez około 40 minut.
Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, po czym osączyć. Orzechy obrać z łupin, posiekać, ale nie za drobno. Połowę kaszy wymieszać ze zmieloną baraniną. Do drugiej połowy kaszy dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Na spodzie wysmarowanej masłem formy ułożyć połowę kaszy wymieszanej z baraniną, przykryć ją warstwą kaszy z orzechami i rodzynkami, po czym przełożyć ostatnią warstwą - z kaszy i baraniny. Wyrównać powierzchnię potrawy. Piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Cebula, Kasza (każdy rodzaj), Kasza kukurydziana, Masło, Ocet, Orzechy, Pieprz, Pietruszka, Rodzynki, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
» zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza
» zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Danie główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
» zobacz przepis

Kasza jaglana z bobem

Forma potrawy: Danie główne
30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
» zobacz przepis

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Danie główne
0,75kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron
» zobacz przepis

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane
70dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Kasza manna z dynią

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
50dag dyni
20dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.