Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Mięso umyć, oczyścić z łoju, ścięgien i powiezi. Sparzyć wrzącym octem. Po kilku minutach wyjąć z octu, wypłukać, osuszyć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, posiekać drobno, przesmażyć na złoty kolor na maśle (jedną łyżkę masła zachować). Dodać do baraniny sól, pieprz, pietruszkę i przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać.
Kaszę wsypać, ciągle mieszając, do gotującej się wody. Kiedy kasza się zagotuje: posolić, dodać łyżkę masła, zmniejszyc ogień do minimum i gotować na płytce lub najlepiej na parze przez około 40 minut.
Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, po czym osączyć. Orzechy obrać z łupin, posiekać, ale nie za drobno. Połowę kaszy wymieszać ze zmieloną baraniną. Do drugiej połowy kaszy dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Na spodzie wysmarowanej masłem formy ułożyć połowę kaszy wymieszanej z baraniną, przykryć ją warstwą kaszy z orzechami i rodzynkami, po czym przełożyć ostatnią warstwą - z kaszy i baraniny. Wyrównać powierzchnię potrawy. Piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz