50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Mięso umyć, oczyścić z łoju, ścięgien i powiezi. Sparzyć wrzącym octem. Po kilku minutach wyjąć z octu, wypłukać, osuszyć, zemleć w maszynce. Cebulę obrać, posiekać drobno, przesmażyć na złoty kolor na maśle (jedną łyżkę masła zachować). Dodać do baraniny sól, pieprz, pietruszkę i przesmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać.
Kaszę wsypać, ciągle mieszając, do gotującej się wody. Kiedy kasza się zagotuje: posolić, dodać łyżkę masła, zmniejszyc ogień do minimum i gotować na płytce lub najlepiej na parze przez około 40 minut.
Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, po czym osączyć. Orzechy obrać z łupin, posiekać, ale nie za drobno. Połowę kaszy wymieszać ze zmieloną baraniną. Do drugiej połowy kaszy dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Na spodzie wysmarowanej masłem formy ułożyć połowę kaszy wymieszanej z baraniną, przykryć ją warstwą kaszy z orzechami i rodzynkami, po czym przełożyć ostatnią warstwą - z kaszy i baraniny. Wyrównać powierzchnię potrawy. Piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.