Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 25 min.
4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz
Odciąć końce, bakłażany pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wodą, posolić i gotować na małym ogniu 10-15 min. Pozostawić pod przykryciem.
Do naczynia wlać ocet i oliwę, dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać i ubić widelcem.
Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podać ciepłe.
Forma potrawy: Przetwory
10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku
Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz