Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150 ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
Obie papryki dobrze zemleć, wrzucić je do garnka odpornego na przypalanie - dodać olej i smażyć, do momentu kiedy woda odparuje.
Dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać, mieszać i zacząć obieranie czosnku - tasakiem albo szerokim nożem dobrze uciskać ząbki, potem coś jeszcze trzeba oderwać, ale w zasadzie "samo" sie obiera.
Czosnek zemleć. Kiedy papryka z orzechami już jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodać ocet i czosnek, zamieszać, poczekać aż znowu zacznie bulgotać i gotowe. Składać gorące do małych słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Ten koncentrat można potem mieszać z przecierem pomidorowym, przetwór dobry do potraw słono-pikantnych jak i do jedzenia z chlebem i masłem.
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
Forma potrawy: Przetwory
10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili