pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli
Obie papryki dobrze zemleć, wrzucić je do garnka odpornego na przypalanie - dodać olej i smażyć, do momentu kiedy woda odparuje.
Dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać, mieszać i zacząć obieranie czosnku - tasakiem albo szerokim nożem dobrze uciskać ząbki, potem coś jeszcze trzeba oderwać, ale w zasadzie "samo" sie obiera.
Czosnek zemleć. Kiedy papryka z orzechami już jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodać ocet i czosnek, zamieszać, poczekać aż znowu zacznie bulgotać i gotowe. Składać gorące do małych słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Ten koncentrat można potem mieszać z przecierem pomidorowym, przetwór dobry do potraw słono-pikantnych jak i do jedzenia z chlebem i masłem.