cojemy.pl > Przetwory > Adżika

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Adżika

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki potrawy

pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli

Przyrządzanie

Obie papryki dobrze zemleć, wrzucić je do garnka odpornego na przypalanie - dodać olej i smażyć, do momentu kiedy woda odparuje.

Dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać, mieszać i zacząć obieranie czosnku - tasakiem albo szerokim nożem dobrze uciskać ząbki, potem coś jeszcze trzeba oderwać, ale w zasadzie "samo" sie obiera.

Czosnek zemleć. Kiedy papryka z orzechami już jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodać ocet i czosnek, zamieszać, poczekać aż znowu zacznie bulgotać i gotowe. Składać gorące do małych słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.

Ten koncentrat można potem mieszać z przecierem pomidorowym, przetwór dobry do potraw słono-pikantnych jak i do jedzenia z chlebem i masłem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Czosnek, Ocet, Olej, Orzechy, Papryka, Sól kuchenna
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.