MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z kiełków sojowych

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

150 g kiełków sojowych
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamowych
 
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru

Przyrządzanie

Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat.
 
Wymieszać w kubku składniki sosu.
 
Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwilę do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na sciereczce.
 
Pietruszkę umyć, zanurzyć na pół minuty we wrzątku, osączyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
 
Wymieszać razem jarzyny, polać sosem.
 
Przełożyć na głębokie czareczki, każdą porcję posypać szczyptą ziaren sezamu, podawać jako dodatek na zimno.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków

Forma potrawy: Sałatki

 
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
 
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
 

Makaron smażony z kurczakiem

Forma potrawy: Dania główne

250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250 g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe

Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli

Potrawka rybna na słodko-kwaśno

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

50 dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50 dag marchewek
2 cebule
20 dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30 dag mrożonego groszku
12 dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne

Do podania:
ryż

Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi

Forma potrawy: Sałatki

40 dag ziemniaków
1 czerwona cebula (10 dag)
25 dag kiełków soi
1/2 łyżeczki kminku
sól

Sos:
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mleka skondensowanego
6 łyżek jogurtu naturalnego