Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
150 g kiełków sojowych
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamowych
Sos:
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat.
Wymieszać w kubku składniki sosu.
Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwilę do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na sciereczce.
Pietruszkę umyć, zanurzyć na pół minuty we wrzątku, osączyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
Wymieszać razem jarzyny, polać sosem.
Przełożyć na głębokie czareczki, każdą porcję posypać szczyptą ziaren sezamu, podawać jako dodatek na zimno.
Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków
Forma potrawy: Sałatki
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Forma potrawy: Dania główne
250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250 g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe
Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli
Potrawka rybna na słodko-kwaśno
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50 dag marchewek
2 cebule
20 dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30 dag mrożonego groszku
12 dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne
Do podania:
ryż
Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi
Forma potrawy: Sałatki
40 dag ziemniaków
1 czerwona cebula (10 dag)
25 dag kiełków soi
1/2 łyżeczki kminku
sól
Sos:
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mleka skondensowanego
6 łyżek jogurtu naturalnego