Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1 kg pomidorów
500 g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400 ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
Należy wybrać 8 ładnych, jędrnych pomidorów jednakowej wielkości, umyć i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do zimnej wody i zdjąć skórki. Ostrym nożem ściąć wierzchy pomidorów na wysokości 1/5, łyżeczką ostroznie wydrążyć. Odcięte wierzchy zachować.
Przygotować marynatę: w głębokiej misce rozetrzeć dokładnie pieprz z cukrem, solą, octem i oliwą. Dodać pomidory wraz z odciętymi wierzchołkami i marynować 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty osączyć.
Przygotować majonez: żółtka, sól i pieprz ucierać lub ubijać trzepaczką aż do zgęstnienia. Następnie powoli wlewać olej, przez cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok cytrynowy. Ochłodzic w lodówce.
Ugotowaną rybę pokroić w kostkć, wymieszać z połową majonezu i zmiksować.
Napełnić pomidory farszem, na każdym położyć łyżkę majonezu i przykryć ściętym wierzchołkiem. Ułożyć na płaskim talerzu. Wierzchołki pomidorów pokropić majonezem.
Pomidory i papryki nadziewane ryżem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50 dag pomidorów
1 cebula (20 dag)
2 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
cukier
sól
Papryczki chilli nadziewane serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60 g mąki
sól
olej do smażenia
Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania
4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz