Forma potrawy: Dania główne
duży kurczak
ćwiartka szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki bazylii
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
Po jednej części:
niebieskiego likieru Curacao
ginu
soku z cytryny lub toniku
spirala ze skórki z pomarańczy.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml brandy
30 ml soku pomarańczowego
30 ml soku cytrynowego
białko
kostki lodu
plasterek pomarańczy
spirala ze skórki pomarańczy
wisienka
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml rumu białego Bacardi
15 ml soku ze świeżej cytryny
10 ml grenadiny lub syropy z owoców leśnych
3 kostki lodu
Forma potrawy: Desery
3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g zielonych oliwek
sól, pieprz