MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak w sosie cytrynowym

Forma potrawy: Dania główne

Składniki


duży kurczak
ćwiartka szklanki soku z cytryny
2 łyżki masła
mała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki bazylii

Przyrządzanie


Kurczaka należy podzielić na małe części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek dokładnie rozetrzeć. Seler drobno posiekać tak żeby go było 2 łyżki.
 
Kawałki kurczaka wstawić do brytfanny.
 
Masło roztopić i zmieszać razem z wszystkimi pozostałymi składnikami aby powstał sos. Sosem polać kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na jedną noc.
 
Po wyjęciu przykryć, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 40 do 60 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 filet z kurczaka
0,5 kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
 
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente