Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.
700 g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700 g pomidorów
100 g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól
Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Kurze piersi dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, cebulę, kolendre i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miekkie (około 40 minut).
Wyjąć i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić i odstawić. Wątróbki opłukać, usunąć błony, pokroić na kawałki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czerwoną cebulę obrać, opłukać, posiekać. Zieloną paprykę opłukać, odkroić 6 długich paseczków, a resztę drobno posiekać. 3 cytrynki pokroić na plasterki.
Na patelni podpiec kminek, goździk, cynamon i oregano. Przełożyć do miksera, wlać 125 ml wywaru i zmiksować.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić czerwoną cebulę i podsmażyć. Dodać posiekaną paprykę i smażyć 2 minuty. Dodać pomidory i ciagle mieszając gotować 7 min.
Wlać resztę wywaru i zmiksowane przyprawy. Gdy się zupa zagotuje dodać plasterki zielonych cytrynek, pokrojone mięso kurze i wątróbki. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10 min. Osolić.
Avocado obrać i pokroić na plastry, pozostałe cytrynki przekroić na ćwiartki. Plasterki cytrynek wyjąć z garnka i położyć na środku talerzy. Zalać gorącą zupą.
Włożyć paseczki zielonej papryki i paseczki smażonych tortilli.
Oddzielnie podać avocado i cytrynki.
Zupa mrożona truskawkowo-poziomkowo-malinowa
Forma potrawy: Zupy
25 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag malin
10 dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
Forma potrawy: Zupy
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Forma potrawy: Zupy
400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry