Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 6 godz. 40 min.
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Masło posiekać, wyrabiać palcami do miękkości. Dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Wyrabiać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodać przesianą mąke, krople esencji waniliowej i szybko zagnieść ciasto. Uformawać z niego kule, zawinąć w folię, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm i wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią i lekko obciążyć ziarnami fasoli. Piec ok. 10 minut w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku. Wyjąć i usunąć folię. Ostudzić.
Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Sok połączyć ze startą skórką.
W osobnej misce ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Otrzymaną masę przełożyć na podpieczony placek.
Piec ok. 40 minut w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Desery
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
Forma potrawy: Ciasta
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa