cojemy.pl > Ciasta > Tarta cytrynowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Tarta cytrynowa

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 6 godz. 40 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki

Przyrządzanie

Masło posiekać, wyrabiać palcami do miękkości. Dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Wyrabiać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy.

Dodać przesianą mąke, krople esencji waniliowej i szybko zagnieść ciasto. Uformawać z niego kule, zawinąć w folię, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Gotowe ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm i wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią i lekko obciążyć ziarnami fasoli. Piec ok. 10 minut w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku. Wyjąć i usunąć folię. Ostudzić.

Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Sok połączyć ze startą skórką.

W osobnej misce ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Otrzymaną masę przełożyć na podpieczony placek.

Piec ok. 40 minut w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Wanilia, Śmietana

Podobne przepisy

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Pianka cytrynowa

Forma potrawy: Deser
4 białka
sok z cytryny
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasto
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
» zobacz przepis

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Kotlety do volaille

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia

Do podania:
frytki
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.