Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
225g ryżu
sól
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
przepołowione plasterki cytryny
Ryż gotować w 600ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut, aż będzie miękki.
Do gotowego ryżu dodać otartą skórkę z cytryny i sporo pieprzu, dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak.
Ryż przełożyć do odpowiedniego naczynia, udekorować plasterkami cytryny i od razu podawać.
Forma potrawy: Sałatki
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
szczypiorek
3 kiwi
2 jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
sok cytrynowy
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml ginu
krem miętowy (zielony) 15ml
sok cytrynowy 15 ml
Forma potrawy: Ciasta
2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy