Dania główne z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
40dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5kg pomidorów świeżych lub konserwowych
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia
50dag dyni
20dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
cały kurczak
10dag cebuli
5dag tłuszczu
1 łyżka mielonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól
3/4 szklanki śmietany
80dag porów
2 łyżki masła
60g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
25dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10dag suszonych śliwek
8dag grzybów suszonych
100ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz