Dania główne z alkoholem
Kolorem zielonym zaznaczono alkohole
0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki
Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
1,5kg swieżego tuńczyka
75g margaryny
500ml cydru
4 łyżki śmietany
300g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól
dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
50dag kiełbasy białej
pół litra piwa jasnego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zup
Do podania:
ziemniaki,
surówka
1 cały kurczak
5dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30dag pomarańczy
5dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny
3kg karkówki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 cebule
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
po 10 ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
3 łyżeczki soli
3 łyżki masła
1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
1kg filetów z dorsza
10dag szynki
500ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
50g śliwowicy
1kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler
whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor
1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz