cojemy.pl > Dania główne > Paprykarz z wątróbki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Paprykarz z wątróbki

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

40dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy w niej z obu stron pokrojoną w plastry grubości ok. 1 cm grubości wątróbkę w miedzy czasie na patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, po czym dodajemy do wątróbki rozpuszczamy w tłuszczu paprykę i następnie dorzucamy do niej wątróbkę i zalewamy całość tak, aby zakryła wątróbki bulionem jarzynowym lub drobiowym i całość dusimy ok. 15 min.
 
Gdy wątróbka dojdzie, zmniejszamy ogień i całość solimy niezbyt mocno, dodajemy pieprzu i odrobinę octu i musi się zagotować.
 
Następnie do śmietany z odrobiną soli dodajemy mąkę i całość dokładnie rozmieszamy, następnie dolewamy trochę płynu z wątróbki i po zahartowaniu dodajemy do wątróbki dokładnie całość mieszając i łącząc ze sobą i doprowadzamy całość do zagotowania i podajemy na talerzu np. kluski lub knedle lub ziemniaki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Cielęcina, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka, Pieprz, Sól kuchenna, Wieprzowina, Śmietana

Podobne przepisy

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Danie główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
20dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek
» zobacz przepis

Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh
» zobacz przepis

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przetwór, Śniadanie, Przekąska lub przystawka
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
» zobacz przepis

Sałatka nordycka rybna

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
150g łososia wędzonego
150g węgorza wędzonego
100g krewetek lub krabów z puszki
50g anchois
1 łyżka kaparow
100g wątróbki z dorsza
Sos:
80g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku
» zobacz przepis

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Paprykarz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
» zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wątróbka a la kawior

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
40dag wątróbki
tłuszcz
15dag cebuli
4 jaja ugotowane na twardo
5dag majonezu
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.