40dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy w niej z obu stron pokrojoną w plastry grubości ok. 1 cm grubości wątróbkę w miedzy czasie na patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, po czym dodajemy do wątróbki rozpuszczamy w tłuszczu paprykę i następnie dorzucamy do niej wątróbkę i zalewamy całość tak, aby zakryła wątróbki bulionem jarzynowym lub drobiowym i całość dusimy ok. 15 min.
Gdy wątróbka dojdzie, zmniejszamy ogień i całość solimy niezbyt mocno, dodajemy pieprzu i odrobinę octu i musi się zagotować.
Następnie do śmietany z odrobiną soli dodajemy mąkę i całość dokładnie rozmieszamy, następnie dolewamy trochę płynu z wątróbki i po zahartowaniu dodajemy do wątróbki dokładnie całość mieszając i łącząc ze sobą i doprowadzamy całość do zagotowania i podajemy na talerzu np. kluski lub knedle lub ziemniaki.