MENU
ZWIŃ MENU

Paprykarz z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

40 dag - cielęcej lub wieprzowej wątróbki
2 - cebule
1 - łyżka słodkiej papryki mielonej
0,3 l - bulionu
0,2 l - kwaśnej śmietany
1 - łyżka masła
1 - łyżka oleju
0,5 - łyżki mąki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy w niej z obu stron pokrojoną w plastry grubości ok. 1 cm grubości wątróbkę w miedzy czasie na patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, po czym dodajemy do wątróbki rozpuszczamy w tłuszczu paprykę i następnie dorzucamy do niej wątróbkę i zalewamy całość tak, aby zakryła wątróbki bulionem jarzynowym lub drobiowym i całość dusimy ok. 15 min.
 
Gdy wątróbka dojdzie, zmniejszamy ogień i całość solimy niezbyt mocno, dodajemy pieprzu i odrobinę octu i musi się zagotować.
 
Następnie do śmietany z odrobiną soli dodajemy mąkę i całość dokładnie rozmieszamy, następnie dolewamy trochę płynu z wątróbki i po zahartowaniu dodajemy do wątróbki dokładnie całość mieszając i łącząc ze sobą i doprowadzamy całość do zagotowania i podajemy na talerzu np. kluski lub knedle lub ziemniaki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Dania główne

450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany

Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku