cojemy.pl > Dania główne > Zrazy zawijane w sosie grzybowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z białym serem

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.

Składniki potrawy

90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Przyrządzanie

Suszone grzyby należy namoczyć, po czym ugotować i pokroić w paseczki. Zachować wywar z grzybow.
 
Mięso umyć w zimnej wodzie. Z połowy mięsa wykroić 8 cienkich plastrów, zbić je tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Z boczku odkroić 8 plasterków.
 
Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w bulionie lub w wodzie, odcisnąć. Stworzyć farsz: pozostałe po odcięciu plastrów mięso i boczek zmiksować razem z cebulą, bułką i jajem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
 
Plastry mięsa posmarować niezbyt grubą warstwą farszu, położyć plasterek korniszona, zwinąć w rulon, owinąć plasterkiem boczku, spiąć szpilką. Jeśli pozostanie farsz, to zrobić z niego klopsiki i obtoczyć w mące.
 
Obsmażyć zrazy i klopsy na maśle z oliwą. Zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.
 
Gdy zrazy będą miękkie, doprawić sos kwaśna śmietaną i raz zagotować.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Boczek, Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Grzyby suszone, Jajka, Masło, Ogórek, Oliwa, Pieprz, Sól kuchenna, Wołowina, Śmietana

Podobne przepisy

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Zrazy bite - staropolskie

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie główne
0,5kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1kg - ziemniaków
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Sos urodzinowy

Forma potrawy: Sos
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
» zobacz przepis

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Danie główne
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sos
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
» zobacz przepis

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sos
100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Danie główne
4 małe cukinie
200g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200ml bulionu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.