Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.
90 dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20 dag boczku
3 dag suszonych grzybów
7 dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150 ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Suszone grzyby należy namoczyć, po czym ugotować i pokroić w paseczki. Zachować wywar z grzybow.
Mięso umyć w zimnej wodzie. Z połowy mięsa wykroić 8 cienkich plastrów, zbić je tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Z boczku odkroić 8 plasterków.
Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w bulionie lub w wodzie, odcisnąć. Stworzyć farsz: pozostałe po odcięciu plastrów mięso i boczek zmiksować razem z cebulą, bułką i jajem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Plastry mięsa posmarować niezbyt grubą warstwą farszu, położyć plasterek korniszona, zwinąć w rulon, owinąć plasterkiem boczku, spiąć szpilką. Jeśli pozostanie farsz, to zrobić z niego klopsiki i obtoczyć w mące.
Obsmażyć zrazy i klopsy na maśle z oliwą. Zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Gdy zrazy będą miękkie, doprawić sos kwaśna śmietaną i raz zagotować.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania główne
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza