cojemy.pl > Dania główne > Pory zapiekane w beszamelu

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Pory zapiekane w beszamelu

Formy potrawy: danie główne, kolacja, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

80dag porów
2 łyżki masła
60g startego parmezanu do posypania
 
Sos beszamelowy:
150ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Pory oczyścić, zielone cześci odciąć, a białe pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
 
Na drugiej patelni z jednej łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje (około 10 minut).
 
Do sosu można dodać 1-2 żółtka.
 
W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać sosem, posypać startym serem.
 
Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Gałka muszkatołowa, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieprz, Por, Ser żółty, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
» zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
» zobacz przepis

Sałatka z porów i oliwek z sosem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
 
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
» zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Ciasto
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10dag mąki
sól
Farsz:
4dag oliwy
8dag cebuli
20dag kiełbasy,
20dag pieczarek
5dag sera twardego
4dag masła
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki
» zobacz przepis

Selery zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
» zobacz przepis

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
» zobacz przepis

Tofu w sosie curry

Forma potrawy: Danie główne
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z dynią i wieprzowiną

Forma potrawy: Danie główne
500 - 600g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
2 pory pokrojone w krążki
1 pęczek zielonej pietruszki drobno posiekany
posiekane świeże zioła (według upodobania)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
600g posiekanej wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
200ml bulionu
100ml białego wina
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
100g kwaśnej śmietany
» zobacz przepis

Sałatka z porów i jajek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.