80dag porów
2 łyżki masła
60g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pory oczyścić, zielone cześci odciąć, a białe pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Na drugiej patelni z jednej łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje (około 10 minut).
Do sosu można dodać 1-2 żółtka.
W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać sosem, posypać startym serem.
Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.