Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
Kotlety z młodej baraniny o grubości około 3-4 cm. należy umyć, po czym osuszyć. Wyciąć z każdego kość i wykroić większe kawałki tłuszczu. Zioła przełożyć do miseczki i dobrze wymieszać.
Kotlety rozłożyć, lekko ugnieść i wyrównać ich powierzchnię, posmarować oliwą, obsypać ziołami, osolić, doprawić pieprzem, zrolować jak filety anchois. Każdy kotlet spiąć, przebijając go gałązką rozmarynu lub szpilką.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz., aby mięso skruszało i przeszło aromatem ziół.
Podgrzac grill do wysokiej temperatury, ułożyć mięso. Piec przez około 20 minut. Podczas pieczenia kotlety należy co pewien czas obracać, aby rownomiernie się piekły z każdej strony.
Najlepiej podawać z frytkami i buraczkami na kwaśno.
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 szklanka soi
2 uduszone cebule
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszony chleb - 1 kromka
sos sojowy
przyprawy ziołowe