8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
Kotlety z młodej baraniny o grubości około 3-4 cm. należy umyć, po czym osuszyć. Wyciąć z każdego kość i wykroić większe kawałki tłuszczu. Zioła przełożyć do miseczki i dobrze wymieszać.
Kotlety rozłożyć, lekko ugnieść i wyrównać ich powierzchnię, posmarować oliwą, obsypać ziołami, osolić, doprawić pieprzem, zrolować jak filety anchois. Każdy kotlet spiąć, przebijając go gałązką rozmarynu lub szpilką.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz., aby mięso skruszało i przeszło aromatem ziół.
Podgrzac grill do wysokiej temperatury, ułożyć mięso. Piec przez około 20 minut. Podczas pieczenia kotlety należy co pewien czas obracać, aby rownomiernie się piekły z każdej strony.
Najlepiej podawać z frytkami i buraczkami na kwaśno.