MENU
ZWIŃ MENU

Pory zapiekane z żółtym serem

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

Przyrządzanie

 
Pory oczyścić z korzeni, twardych liści, przekroić wzdłuż i starannie wymyć pod gorącą wodą.
 
Zagotować wodę, posolić, włożyć pory i ugotować do miękkości.
 
Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać strużynami masła i posolić.
 
Ser pokroić w plasterki i ułożyć warstwami na porach. Wstawić do piekarnika i zapiec aż ser się lekko zarumieni.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 

Pory zapiekane w beszamelu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
 
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina