1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
Żeberka należy umyć, osączyć i porozdzielać na porcje.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka.
Następnie żeberka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wlać połowę szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st. C., piec przez 30 min., następnie odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem własnym.
Żeberka podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.