Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Ciasto:
Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki. Rozwałkować i wyłozyć nim formę
do quiche, uformować boczki na wysokość całej blaszki.
Dobrze jest nakłuć dno widelcem, aby się nie robiły bąble w trakcie pieczenia.
Nadzienie:
Kurki należy dokładnie oczyścić i wypłukać. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Ser zetrzeć na tarce.
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złocisto, dołożyć kurki i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Dodać czosnek, resztę przypraw i połowę startego sera.
Do nadzienia można także dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Nadzienie wyłożyć na ciasto.
Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać widelcem lub ubić trzepaczką. Zalać sosem nadzienie, następnie posypać resztą starego sera.
Quiche piec do zrumienienia w temp. 200 st. C.