MENU
ZWIŃ MENU

Quiche z kurkami

Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

Przyrządzanie

 
Ciasto:
Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki. Rozwałkować i wyłozyć nim formę
do quiche, uformować boczki na wysokość całej blaszki.
Dobrze jest nakłuć dno widelcem, aby się nie robiły bąble w trakcie pieczenia.
 
Nadzienie:
Kurki należy dokładnie oczyścić i wypłukać. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Ser zetrzeć na tarce.
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złocisto, dołożyć kurki i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Dodać czosnek, resztę przypraw i połowę startego sera.
Do nadzienia można także dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Nadzienie wyłożyć na ciasto.
 
Sos:
Wszystkie składniki sosu wymieszać widelcem lub ubić trzepaczką. Zalać sosem nadzienie, następnie posypać resztą starego sera.
 
Quiche piec do zrumienienia w temp. 200 st. C.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Quiche cebulowy

Forma potrawy: Zapiekane

Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
 
Nadzienie:
750 g cebuli
75 ml śmietany
75 g sera gouda
50 g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
 

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

Suflety z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji