Formy potrawy: Dania główne, Śniadania, potrawa wegetariańska
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia
Bułki namoczyć, wycisnąć w ściereczce.
Drobno posiekaną cebulę i seler udusić na rozgrzanym maśle.
Jaja na twardo posiekać, dodać bułkę i uduszone warzywa, całość posiekać na jednolitą masę.
Masę wymieszać z roztrzepanym jajem i zieleniną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Uformować 8 małych sznycli z masy jajowej, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z każdej strony.
Forma potrawy: Dania główne
400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Sznycle po galicyjsku z grzybami
Forma potrawy: Dania główne
mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag masła
8 dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki