Dania główne z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
1 kurczak
25dag migdałów
25dag suszonych śliwek
25dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50g boczku wędzonego
250g suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynków
250g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
200g kiełków soi
200g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150ml wody
1 łyżeczka soli
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania
Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
750g śliwek lub małych moreli
100g cukru pudru
80g masła do polania
60g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700g kartofli
50g masła
3 jajka
mąka, sól
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru
Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
ok. 40dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia