MENU
ZWIŃ MENU

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji

Przyrządzanie

Ciasto:
orzechy wymieszać z mąką i i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, sól oraz jajko, zagnieść. Ciasto schłodzić, wylepić okrągłą formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Krem:
jajka, cukier, sok z cytryny i skórkę utrzeć w kąpieli wodnej. Dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę śmietany. Wymieszać i wystudzić. Resztę śmietany ubić, połączyć z kremem winnym oraz częścią winogron.

Krem rozsmarować na cieście, pokryć resztą winogron i na 3 godziny wstawić do lodówki. Ozdobić melisą i orzechami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
3 jajka
8 dag cukru
8 dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 dag posiekanych pistacji

Krem:
30 dag jeżyn (mogą być mrożone)
25 dag twarogu śmietankowego
25 dag mleka skondensowanego
12 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30 dag winogron
galaretka winogronowa

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Desery

20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji