Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Ciasto:
orzechy wymieszać z mąką i i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, cukier, sól oraz jajko, zagnieść. Ciasto schłodzić, wylepić okrągłą formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Krem:
jajka, cukier, sok z cytryny i skórkę utrzeć w kąpieli wodnej. Dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę śmietany. Wymieszać i wystudzić. Resztę śmietany ubić, połączyć z kremem winnym oraz częścią winogron.
Krem rozsmarować na cieście, pokryć resztą winogron i na 3 godziny wstawić do lodówki. Ozdobić melisą i orzechami.