Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
150 g daktyli
150 g migdałów
5 białek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g cukru pudru
50 g biszkoptów
100 ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
Do przełożenia:
150 g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
Lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i nastepnie zemleć. Biszkopty pokruszyć, przetrzeć przez gęste sito. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Daktyle bez pestek pokroić w cienkie paski. Skórkę pomarańczową posiekać.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z bakaliami, biszkoptami, winem i sokiem z cytryny.
Dwie tortownice o średnicy 20-25 cm. wyłożyć pergaminem. Do każdej włożyć połowę masy i równo rozsmarować.
Piec oba placki przez około 20 minut w temp. 160-180 st. C.
Upieczone ostudzić. Jeden posmarowac konfiturami, nakryć drugim.
Utrzeć cukier puder z sokiem z jednej cytryny, polukrować tort, odstawić do wyschnięcia.
Zamiast soku z cytryny można dodać do lukru syrop daktylowy.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
Forma potrawy: Desery
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Forma potrawy: Ciasta
750 g dyni
125 ml wody
4 żółtka
100 g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65 g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125 ml śmietany kremowej