cojemy.pl > Ciasta > Kruche ciasteczka z anyżkiem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z jajkami i boczkiem

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna

Przyrządzanie

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić w nie 2 żółtka, wsypać cukier i anyżek.
Masło pokroić na małe kawałki i położyć na mące. Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, przykryć lub zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wycinać serduszka, gwiazdki i okrągłe ciasteczka.
Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, i z tego wyciąć nastepną porcję ciasteczek.
Roztrzepać żółtko z łyżką wody i posmarować nim ciasteczka. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Po wyjęciu ostudzić.
Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z białkami i sokiem z cytryny na gładką masę. Smarować lukrem wierzchy ciasteczek, odstawić do zupełnego wyschnięcia. Cześć lukru można zabarwić, dodając podczas ucierania kilka kropel gęstego syropu wiśniowego lub różanego.
Anyzek można także dodać do lukru zamiast do mąki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Anyż, Cukier, Cytryna, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła)

Podobne przepisy

Ciasteczka z daktyli i kaszy manny

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
225g daktyli
50g masła
125g kaszy manny
» zobacz przepis

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasto
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Krążki serowe

Forma potrawy: Ciasto
30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania

Składniki starczają na 30 - 40 krążków
» zobacz przepis

Galaretka truskawkowa

Forma potrawy: Deser
40dag truskawek
1 szklanka wody
10-15dag cukru
2dag żelatyny

Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
» zobacz przepis

Szarlotka z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
» zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Pomarańczowe płatki

Forma potrawy: Deser, Ciasto
200g cukru pudru
100g migdałowych płatków
50g mąki
pomarańcza
100g masła
Do podania (opcjonalnie):
szampan
» zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru
100g migdałów
» zobacz przepis

Smażone kuleczki z serem

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
100g mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz naturalny
1/4 łyżeczki suszonych, mieszanych ziół
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
olej do tzw. głębokiego smażenia
405g sera edamskiego pokrojonego w kostkę

Do podania:
ostry sos chutney

Do przybrania:
rzeżucha
cząstki cytryny
» zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
» zobacz przepis

Ciasteczka z dynią

Forma potrawy: Ciasto
100g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150g cukru
120g masła
2 jaja
250g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.