Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić w nie 2 żółtka, wsypać cukier i anyżek.
Masło pokroić na małe kawałki i położyć na mące. Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, przykryć lub zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wycinać serduszka, gwiazdki i okrągłe ciasteczka.
Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, i z tego wyciąć nastepną porcję ciasteczek.
Roztrzepać żółtko z łyżką wody i posmarować nim ciasteczka. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Po wyjęciu ostudzić.
Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z białkami i sokiem z cytryny na gładką masę. Smarować lukrem wierzchy ciasteczek, odstawić do zupełnego wyschnięcia. Cześć lukru można zabarwić, dodając podczas ucierania kilka kropel gęstego syropu wiśniowego lub różanego.
Anyzek można także dodać do lukru zamiast do mąki.
Kruche ciasteczka z płatków jaglanych
Forma potrawy: Ciasta
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
Forma potrawy: Desery
40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
Ciasteczka z daktyli i kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta
30 dag chudego twarogu
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag margaryny
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków