Ciasto:
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić w nie 2 żółtka, wsypać cukier i anyżek.
Masło pokroić na małe kawałki i położyć na mące. Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, przykryć lub zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wycinać serduszka, gwiazdki i okrągłe ciasteczka.
Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, i z tego wyciąć nastepną porcję ciasteczek.
Roztrzepać żółtko z łyżką wody i posmarować nim ciasteczka. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Po wyjęciu ostudzić.
Przygotować lukier: utrzeć cukier puder z białkami i sokiem z cytryny na gładką masę. Smarować lukrem wierzchy ciasteczek, odstawić do zupełnego wyschnięcia. Cześć lukru można zabarwić, dodając podczas ucierania kilka kropel gęstego syropu wiśniowego lub różanego.
Anyzek można także dodać do lukru zamiast do mąki.