cojemy.pl > Ciasta > Cynamonowe ciastka z żurawiną

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Cynamonowe ciastka z żurawiną

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny

Przyrządzanie

Żurawinę podgrzewać razem z cukrem pudrem na patelni przez 3-4 minuty; zdjąć z ognia, zanim owoce zbytnio zmiękną.
Osączyć na durszlaku.
Połączyć ze sobą: obie mąki, sodę, sól, cynamon, przyprawy. Dodać jajka, jogurt, sok cytryny i masło. Delikatnie mieszać do momentu, kiedy mąka stanie się wilgotna. Ostrożnie wymieszać żurawiny, uważając, by nie popękały.
Podzielić ciasto na 18 części i umieścić w natłuszczonych, głębokich foremkach do ciastek.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż urosną i będą złociste. Najlepsze są do jedzenia na ciepło.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Cytryna, Jajka, Jogurt, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Soda oczyszczona, Sól kuchenna, Żurawina

Podobne przepisy

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Krem budyniowy:
300ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25dag białego sera

Ciasto serowe:
15dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
» zobacz przepis

Ciastka karnawałowe

Forma potrawy: Ciasto
30dag (1 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
3dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasto
20dag (1 szklanka) mąki
10dag masła roślinnego
20dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasto
36dag mąki
28dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy
» zobacz przepis

Red Mint (Long Drink)

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
50ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z  Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120ml soku żurawinowego
» zobacz przepis

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
5dag mielonych orzechów laskowych
10dag cukru pudru
15dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5dag cukru
40dag jasnych i ciemnych winogron
» zobacz przepis

Słodkie poduszeczki

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20dag masy marcepanowej
25dag cukru pudru
2 jajka
3dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15dag chudego twarogu
8dag cukru
1 cukier waniliowy
» zobacz przepis

Ciasto kawowe

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 ciastka

Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników

Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasto
Na 60 sztuk:
30dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30dag wyłuskanych orzechów włoskich
50dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.