Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów
Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany i szczypty soli szybko zagnieść kruche ciasto. Przykryć, włożyć do lodówki na 30 min.
Ochłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim okrągłą formę, nakłuć widelcem. Piec 18-20 minut w temp. 200-220 st. C.
Przygotować masę: pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Z 3 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą pomarańczę pokroić razem ze skórką w plasterki, usunąć pestki, odłożyć. Wycisnąć sok z cytryny.
Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, osuszyć, zemleć. Wszystkie składniki, oprócz pokrojonej w plasterki pomarańczy, włożyć do garnka, gotować na małym ogniu tak długo, aą masa zgęstnieje.
Do masy włożyć plasterki pomaraćczy, gotować jeszcze 3 min. Gorącą masę rozłożyć na powierzchni mazurka, odstawić do ostygnięcia.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
malibu
sok pomarańczowy
plasterek cytryny
lód
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
15 ml wódki
8 ml kremu bananowego
sok pomarańczowy
Forma potrawy: Ciasta
280 g migdałów
200 g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona