cojemy.pl > Ciasta > Mazurek włoski

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Mazurek włoski

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przyrządzanie

Orzechy posiekać.
Masło utrzeć z odrobiną cukru na puszystą masę, dodać żółtka, pozostałą część cukru, posiekane orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać.
Na blachę położyć wafel, rozsmarować na nim masę, ubić pianę z białek z cukrem i rozsmarować na powierzchni mazurka.
Piec w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Cytryna, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Orzechy, Wafle, Wanilia

Podobne przepisy

Ciastka brownies

Forma potrawy: Ciasto
Na 60 sztuk:
30dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30dag wyłuskanych orzechów włoskich
50dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
» zobacz przepis

Pieczarki z orzechami

Forma potrawy: Danie główne
500g pieczarek
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1 łyżka orzeszkow pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 łyżka rodzynków, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
125ml śmietany
250ml białego wytrawnego wina
1 kieliszek brandy
sól, pieprz
masło do smażenia

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4dag masła
10dag łagodnego sera żółtego
3dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
» zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Deser
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
» zobacz przepis

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
30dag (półtorej szklanki) mąki
20dag margaryny
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
» zobacz przepis

Tutki orzechowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
250g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
250g grubo mielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 białka
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Chilijski budyń z kapusty

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
główka kapusty białej lub włoskiej
6 średniej wielkości ziemniaków
olej
2 cebule
bułka
pół szklanki mleka
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
ser żółty
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Neutralna sałatka z cukinii i pomidorów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g pomidorków koktajlowych
cukinia
kalarepa
2 marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól jodowana
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki orzechów włoskich
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Ciasteczka z dynią i orzechami

Forma potrawy: Ciasto
100g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150g cukru
120g masła
2 jaja
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100g rodzynek

Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.