Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego
Orzechy posiekać.
Masło utrzeć z odrobiną cukru na puszystą masę, dodać żółtka, pozostałą część cukru, posiekane orzechy, przesianą mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko wymieszać.
Na blachę położyć wafel, rozsmarować na nim masę, ubić pianę z białek z cukrem i rozsmarować na powierzchni mazurka.
Piec w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30 minut.
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
Mazurek z płatków owsianych i marmolady
Forma potrawy: Ciasta
30 dag płatków owsianych
25 dag margaryny
10 dag (pół szklanki) mąki pszennej
10 dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10 dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów