Ciasta z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
1 cukinia
jaja
mąka
śmietana
czosnek
ser feta
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
75dag mąki
0,5kg dyni obranej i oczyszczonej
25dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13dag margaryny
1 olejek zapachowy
10dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy
25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
łodygi selera naciowego
mleko
mąka
jaja
tłuszcz do smażenia
Do podania z:
sos vinaigrette
lub musztardowy
lub majonezowy z dodatkiem ketchupu
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii