Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włożyć do lodówki na 30 min.
Ser zemleć i przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodawać małymi porcjami masę serową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Rozwałkować cienko 2/3 ciasta, podpiec spód do sernika. Na podpieczony spód nałożyć masę serową. Z pozostałego ciasta zrobić paski, ułożyć je co 2 cm ukośnie na serniku. Na pierwszej warstwie pasków położyć drugą na krzyż, tak by powstała kratka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawic sernik do ogrzanego piekarnika, piec w temp. 180°C przez około godzinę.
Utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Ostudzony sernik polukrować.
Na podpieczonym spodzie można ułożyć warstwę konfitur z róży lub wiśni a potem masę serową. Sernika będzie także dobry bez lukrowania.
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich