Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 5 godz.
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Drożdże rozetrzeć razem z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czas aż wyrośnie. Po godzinie do rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztą mąki, sól i skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto, stopić masło i dolać do ciasta, dodać opłukane i osuszone rodzynki, startą wanilię, ponownie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Zemleć orzechy i utrzeć z cukrem pudrem, 2 białkami i wanilia. Migdały (bez skórki) zemleć, utrzeć z cukrem, białkami i wanilią. Konfitury osączyć, podsuszyć w piekarniku. Bakalie pokroić w paseczki.
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ułożyć w natłuszczonej i posypanej mąką formie, rozciągnąć na całe dno i częściowo na boki. Rozłożyć masę migdałową, a na niej połowę bakalii. Przykryć warstwą ciasta, na nie rozsmarować masę orzechową, na tym ułożyć resztę bakalii, nakryć pozostałym ciastem, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować jajem roztrzepanym w łyżce wody. Piec około godzinę w temperaturze 180-200 st. C. Po ostudzeniu można polukrować.
Forma potrawy: Dania główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny