cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z owocami > Ciasta z makiem > Przepisy na potrawy

Ciasta z makiem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z agrestem Ciasta z anyżem Ciasta z avocado (awokado) Ciasta z bakaliami Ciasta z bananami Ciasta z brzoskwiniami Ciasta z cytryną Ciasta z czereśniami Ciasta z daktylami Ciasta z figami Ciasta z gruszkami Ciasta z jabłkami Ciasta z jagodami Ciasta z kasztanem jadalnym Ciasta z kokosem Ciasta z limonką / limetką Ciasta z makiem Ciasta z malinami lub jeżynami Ciasta z mandarynkami Ciasta z mango Ciasta z migdałami Ciasta z morelami Ciasta z orzechami Ciasta z pistacjami Ciasta z pomarańczami Ciasta z porzeczkami Ciasta z rabarbarem Ciasta z rodzynkami Ciasta z róży dzikiej owocami Ciasta ze słonecznikiem Ciasta z truskawkami lub poziomkami Ciasta z winogronami Ciasta z wiśniami Ciasta ze śliwkami Ciasta z żurawiną

Kolorem zielonym zaznaczono mak

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
» zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasto
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Tort makowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1/4kg maku
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
bakalie - dużo
» zobacz przepis

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy
» zobacz przepis

Makowiec

Forma potrawy: Ciasto
50dag mąki
5dag drożdży
10dag cukru
mleko
15dag masła lub 8dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5kg maku
0,5kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasto
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
» zobacz przepis

Szybkie ciasto makowe

Forma potrawy: Ciasto
115dag masła
250ml mąki
250ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
» zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
» zobacz przepis

Trójniak

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki i łyżka mąki
25dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy
» zobacz przepis

Piegus z gruszką

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40dag gruszek z syropu
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.