cojemy.pl > Ciasta > Piernik z marchwi

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Piernik z marchwi

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki potrawy

Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy

Przyrządzanie

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Utrzeć masło z żółtkami, dodać cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn, marchew i połowę mąki.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z resztą mąki.
Wlać ciasto do tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190°C przez około godzinę.
Ostudzony piernik można polukrować.
Do ciasta można dodać posiekaną drobno skórkę pomarańczową i 100 g obranych i zmielonych migdałów.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Jajka, Marchew, Masło, Migdały, Mąka pszenna (zwykła), Pomarańcza, Proszek do pieczenia

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napój
1kg marchwi
20dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
» zobacz przepis

Placek afrykański

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane, Danie główne
2 ziemniaki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki kostek marchwi
1,5 szklanki zielonego groszku
4-5 jaj
sól, pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
olej
 
Do podania:
ogórek konserwowy
» zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów
» zobacz przepis

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Deser, Przekąska lub przystawka
250g dyni
100g żółtej marchwi
100g razowej mąki pszennej
150ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana
» zobacz przepis

Surówka z marchwi i selera

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Marchwiak

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki

Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru
» zobacz przepis

Ryż po kasztelańsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
25dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50dag marchwi
100ml śmietany
żółtko
5dag rodzynków
15dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
» zobacz przepis

Fasolka szparagowa w pomidorach

Forma potrawy: Przetwór
1kg fasolki szparagowej
20dag cebuli
20dag marchwi
100ml oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
liść lurowy
1/2 litra przecieru pomidorowego
» zobacz przepis

Sałatka rosyjska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
0,5kg ugotowanych ziemniaków
0,25kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
» zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.