Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25 kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5 kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania
Do podania:
jarzyny gotowane na parze
lub dowolna surówka
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
Do podania z:
chlebem
lub bułkami
Forma potrawy: Dania główne
1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko