MENU
ZWIŃ MENU

Gulasz egipski

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki kukurydzy z puszki
2 szklanki ugotowanej dużej fasoli
1 szklanka posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
1/3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2/3 szklanki pokrojonych pomidorów
1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
2 szklanki pokrojonej w krążki młodej cukini
sól do smaku

Przyrządzanie

Cebulę i zieloną paprykę udusić na oleju z dodatkiem małej ilości wody, a następnie dodać do tego kukurydzę, fasolę i wodę, po czym gotować przez 15 minut.

Później dodać pomidory, cukinię i sól, gotować całość przez kolejne 20 minut. Podawać posypane zieloną pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z marchewką

Forma potrawy: Dania główne

40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Dania główne

po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz